Prodej nových bytů byl vloni vysoký díky projektům v Praze, Středočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji

Středa, Březen 21, 2018

V loňském roce se v Česku větší počet nových bytů prodal mimo hlavní město. Zatímco v Praze to podle společných analýz Trigemy, Skanska Reality a Central Group bylo 5 500 jednotek, za jejími hranicemi se jednalo o 6 100 bytů. Největší meziroční růst hlásí především Plzeňský kraj, kde zájemci poptali o tisíc bytů více než v předchozím období.

Posílení prodejů je vedle Plzeňska charakteristické také pro Středočeský kraj. V okolí Prahy se za uplynulých dvanáct měsíců prodalo o 700 bytů více než v roce 2016. Tyto tři trhy se společně s krajem Jihomoravským podle studie Trigemy vloni podílely na celkových obchodech s novými byty v Česku z více než 80 procent. Ve Středočeském kraji se prodalo 1 830, v Plzeňském 1 260 a v Jihomoravském 1 230 nových bytů.

„Developerské firmy se zaměřují především na hlavní město, kde je poptávka po novém bydlení nejvyšší. Některé z nich jdou však stále častěji také do regionů. Příkladem je Plzeňsko, kde se prodeje v meziročním srovnání zvedly o 80 procent,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

V hlavním městě se nejvíce nových bytů, a to 1 280, prodalo v Praze 9. V těsném závěsu byla pátá městská část s 1 120 jednotkami. V Praze 10 to pak bylo okolo 790 bytů. Pro srovnání: podle analýzy společnosti Trikaya se v celém Brně v minulém roce na trhu uplatnilo 924 jednotek. Naopak nejméně nových bytů se dlouhodobě prodává na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde se jedná vždy zpravidla jen o několik desítek jednotek za rok, zjistila analýza Trigemy.

Rozdíly mezi jednotlivými oblastmi státu nejsou pouze v počtu nových bytů, ale také v cenách, za něž se prodívají. Jednoznačně nejvyšší cena byla v Praze, kde dosáhla v průměru na 85 223 korun za m2, potvrzuje analýza Trigemy, Skanska Reality a Central Group. Například byt ve velikosti 2+kk se v hlavním městě prodává za 4 995 749 korun. Druhá nejvyšší byla v Jihomoravském kraji, kde si zájemci ke konci roku pořídili byt za 62 174 korun na m2. 2+kk zde stojí v průměru 3 615 118 korun. Ve Středočeském kraji byla tato cena na úrovni 51 557 a v Plzeňském 50 347 korun za m2. Dvoupokojový byt lze proto také ve Středočeském kraji pořídit za 2 859 858 miliony a v Plzeňském za 2 836 472 korun. Nejnižší jsou náklady na nový byt na druhé straně v Moravskoslezském kraji. Ke konci loňského roku to bylo v průměru jen ve výši 22 487 korun na m2. Náklady na nový byt ve velikosti 2+kk tu zpravidla nepřekročí hranici 2 milionů korun.

Soubory ke stažení: